Autor |
Wiadomość |
Cutecuddlyhorny |
|
 |
Addosedemar8 |
|
 |
Latina_pwincess |
|
 |
Evilcatfromhe11 |
|
 |
owca |
Wysłany: Czw 11:08, 27 Kwi 2006 Temat postu: |
|
Ok. Jesli jest na półce w Makro to sprawdz ile kosztuje i czy jest 70%. |
|
 |
deef (mateusz z kluczbork |
Wysłany: Śro 6:38, 26 Kwi 2006 Temat postu: |
|
Nie czytalem calej dyskusji od poczatku bo mi sie po prostu nie cchialo jednakze o najlepszym trunku moge powiedziec. Oczywiscie zalezy w jakim celu ten trunek mamy spozyc, czy tak dla smaku czy po prostu zeby sie ujebac. Dla smaku to dla mnie zawsze i wszedzie bedzie moj ukochany Zubr a zeby sie najebac hmm... tu w rachube wchodzi wszystko co prawda najlepsza bedzie wodka jednak wiadomo jak to dzisiaj jest, jezeli nie ma sie kasy to wszysto wchodzi w rachube poczawszy od browarow za ,29zl w Kauflandzie, poprzez tanie wina, lipy z miodem, nalewki itd Dobrze znana juz naszym przodkom metoda "na sepa" takze z regoly sie sprawdza
P.S.
Wasza nalewka tez byla zajebista! ]:-> |
|
 |
belfegor |
Wysłany: Nie 15:38, 09 Kwi 2006 Temat postu: |
|
Na półce w makro stoi Absynt. Czy tak trudno dostępne? raczej nie. |
|
 |
belfegor |
Wysłany: Pią 19:17, 07 Kwi 2006 Temat postu: |
|
No to kurwa skoro to taka rzeźnia to muszze sobie zakupić. W czechach powiadasz, pewnie drogie to jak trza. Jak pojade na obfest to sobie zakupie zobaczymy co to za moc |
|
 |
owca |
Wysłany: Czw 23:57, 06 Kwi 2006 Temat postu: |
|
Ten kto nie pił to nie wie jaka to ma moc i nie zaliczam tego do jakis ciulat... owianych legendami ziołwego trunku. raz piłem i wrazeń po tym nie zapomne.
polecam |
|
 |
owca |
Wysłany: Czw 23:54, 06 Kwi 2006 Temat postu: |
|
Dziś "zieloną czarodziejkę" kupić można w Hiszpanii i trochę bliżej - w Czechach. Absynt wciąż cieszy się sporą popularnością w niektórych kręgach. Jest otaczany czymś w rodzaju kultu. Likier, ze względu na moc, powinno się pić dopiero po przesączaniu go przez cukier, a następnie zmieszaniu go, w odpowiednich proporcjach, z wodą. Są do tego stosowane odpowiednie dziurawe łyżeczki, na których umieszcza się kostki cukru aby je następnie rozpuścić polewając absyntem.
Absynt można dziś jeszcze kupić w Czechach. Czeskie odmiany tego trunku są cenione na całym świecie. Zawierają one przeważnie 0 mg/kg tujonu, jak i też są bardzo mocne od 50% - 70% alkoholu. W Polsce wyrabiało się naszą własną odmianę Absyntu pod nazwą "Piołunówka
Dla zainteresowanych podaje niżej przepis jak ją zrobić. Nie zalecam jednak picia Absyntu w dużych ilościach ale też nie mówię żeby go nie spróbować. Ma on naprawdę dobry gorzko - miętowy smak i niesamowity zielony kolor, a po przesączeniu go przez cukier tworzy niemal drink idealny.
Przepis:
Odmiana piołunu powinna być szlachetna, a ziele zebrane w odpowiedniej porze i we właściwy sposób wysuszone. Najlepsze są hodowane w śródziemnomorskim klimacie szlachetne odmiany alpejskie (jak Artemisia maritima lub A. pontica) importowana z Włoch.
Cechy charakterystyczne Piołunówki:
barwa zielonkawa, moc 40-45%, dodatek
cukru 5-30g, zapach ziołowy, smak ziołowy, gorzki.
Zaprawa do wódki Piołunówki
Skład zaprawy na 10l wódki:
. Ziele piołunu ... 30g
2. Spirytus 50* ... 400ml
Pokrajane na drobne kawałki (3-4 cm) ziele piołunu zalać w słoiku lub butelce rozcieńczonym uprzednio spirytusem i macerować 7- 0 dni, po czym zlać ciecz do czystej butelki jako gotowa zaprawę. Wyciskać ziela ani przemywać go woda nie należy. Aby wódkę odpowiednio zabarwić, należy szczyptę barwnika (zieleń do cukrów) rozpuścić w kieliszku w malej ilości wody i dodawać do zestawu kroplami każdorazowo mieszając i obserwując uzyskane zabarwienie, aż do otrzymania pożądanego wyniku. |
|
 |
belfegor |
Wysłany: Czw 22:49, 06 Kwi 2006 Temat postu: |
|
Absynt jest trunkiem ziołowym. To niezwykła, owiana legendami, tajemna mieszanina alkoholowych wyciągów z anyżu, kopru włoskiego, melisy cytrynowej i wermutu. Nie brzmi zbyt dobrz. Jak kiedyś zdobędziesz to mi odlej troche. |
|
 |
Owca |
Wysłany: Czw 0:33, 23 Mar 2006 Temat postu: |
|
Tylko że ja ciężko dostać, ale opłaca sie szukać. Na pewno sie nam zrewanżuje że ja znaleźliśmy i wypilismy |
|
 |
Owca |
Wysłany: Czw 0:29, 23 Mar 2006 Temat postu: |
|
Najlepszy trunek to Absynt. Niezła sieczka |
|
 |
Marian |
Wysłany: Śro 17:25, 15 Mar 2006 Temat postu: |
|
Zapomnieliście o jednym trunku. Za to doskonałym.
Mówię mianowicie o domowym winie z winogron (oczywiscie bez dodatku spirytusu). Jeśli jest minimum 2 letnie i odpowiednio przyrządzone jak i przechowywane, to palce lizać!
W smaku nic takiemu winu nie dorówna, a kopa ma wiekszego niż te sikacze za 3,60! |
|
 |
Orti |
Wysłany: Czw 21:15, 02 Mar 2006 Temat postu: |
|
kurde taniuśkie wpaniałe wieczko o pięknej nazwie GIT. Zarówno wspaniałe walory smakowe jak i estetyczne(etykieta godna uwagi) |
|
 |